• Mandag - Fredag: 09:00 - 19:00
  • Adresse: Martinsvej 10 1926 Frederiksberg C

Søvnapnø symptomer

Nogle af disse søvnapnø symptomer kan virke ubetydelige ved første øjekast – og søvnforstyrrelser kan man have vænnet sig til og snorken er måske blevet en del af hverdagen. I en kombination kan symptomerne dog, være årsag til bekymring, da de kan være forårsaget af søvnapnø. Faktisk undersøger man også patienter med hjertekarsygdomme for søvnapnø i dag. For få år siden var søvnapnø ikke noget man kunne operere eller behandle som sådan, men i dag er der en række essentielle muligheder, så som CPAP maske (snorke maske / snorke maskine), bideskinne eller operation. Og faktisk kan halvdelen af alle nuværende brugere af en søvnapnø maske / CPAP, via en simpel operation, slippe af med masken og leve et helt almindeligt liv med en god nattesøvn.

Tegn på Søvnapnø

Dagtimerne Nattetimerne
Overdreven træthed om dagen Snorken
Humørsvingninger, depression Pauser i vejrtrækningen, som bemærkes af din partner eller andre omkring dig
Mangel på energi, søvnig, søvnanfald Hyppige opvågninger, følelse af kvælning
Morgen hovedpine Hyppig natlig vandladning
Morgen træthed Natlige svedture
Svært ved at koncentrere sig eller huske ting Tør mund, tørst
Sociale eller familiære problemer Søvnforstyrrelser
Sukkersyge / diabetes 2 Hormonelle forandringer som kan give overvægt

Prøv testen på søvnapnø.dk’s side her: Har du nogen af disse symptomer? Prøv søvnundersøgelsen! 

Obstruktiv Søvnapnø Syndrom (OSAS) er en sygdom der skyldes, at de øvre luftveje falder helt eller delvis sammen under søvn, hvorved vejrtrækningen ophører (apnø). Vejrtrækningen genvindes under en kortvarig opvågnen. Under fortsat søvn tillukkes luftvejene igen, og en ny apnø opstår.

Når man lider af søvnapnø, oplever man ofte dagtræthed og uoplagthed. Apnøerne er oftest af en varighed på mellem 10-60 sekunder eller endnu længere. Der kan let opstå mere end 400 apnøer per nat.

Forstyrrelserne i søvnen medfører nedsat søvnkvalitet og varierende grader af dagtræthed med søvnanfald.

Apnøerne medfører et fald i iltindhold i blodet og ændringerne påvirker kredsløbet i især hjerne og hjerte. Konsekvenserne af søvnapnø er derfor

  •  Dagtræthed og søvnanfald
  • Mentale forstyrrelser som nedsat korttidshukommelse og irritabilitet
  • Sociale, familiære og erhvervsmæssige problemer
  • Øget trafikrisiko med ulykker til følge
  • Ændringer i natlig hormonproduktion, hvilket bl.a. kan medføre eller forværre overvægt
  • Øget risiko for type-2-sukkersyge
  • Øget risiko for hjerte-kar-sygdomme (forhøjet blodtryk og blodprop i hjertet) samt en fordobling af risiko for slagtilfælde (også kendt som blodprop i hjernen)
  • Hos børn kan ses irritabilitet, paradoks hyperaktivitet (overtræthed), og nedsat trivsel.                       

Søvnapnø er derfor forbundet med både øget sygelighed og øgede sundhedsomkostninger.

Søvnapnø forekommer hos børn som hos voksne. Omkring 10-15% af voksne mænd og 8-10% af voksne kvinder har obstruktiv (aflukkende) søvnapnø i mild til svær grad. Mindst 2-4% af mænd og 1-2% af kvinder har dette i behandlingskrævende grad (moderat-svær søvnapnø). Søvnapnø er udtalt underdiagnostiseret og der er stor risiko for, at der er et kæmpe mørketal af søvnapnø patienter vi ikke kender til.

For patienter med en alder over 40 år er der i et dansk studie dokumenteret overdødelighed ved ikke behandlet søvnapnø sammenlignet med velbehandlet søvnapnø

For at diagnosticere søvnapnø, foretages en hjemmeundersøgelse af søvnen med specialudstyr – en såkaldt Cardio Respiratorisk Monitorering (CRM). Søernes Privathospital tilbyder derudover højt specialiseret søvn-endoskopi (DISE), der afgør om tilstanden behandles bedst via CPAP (overtryks ventilering) eller kirurgisk.

Bassetti CLA, Randerath W, Vignatelli L, et al. EAN/ERS/ESO/ESRS statement on the impact of sleep disorders on risk and outcome of stroke. Eur J Neurol. 2020:1117-1136. doi:10.1111/ene.14201

Jennum P, Tønnesen P, Ibsen R, Kjellberg J. All-cause mortality from obstructive sleep apnea in male and female patients with and without continuous positive airway pressure treatment: A registry study with 10 years of follow-up. Nat Sci Sleep. 2015;7:43-50. doi:10.2147/NSS.S75166

Freja Brandhøj
Freja Brandhøj
Articles: 2