• Mandag - Fredag: 09:00 - 19:00
  • Adresse: Martinsvej 10 1926 Frederiksberg C

Snorke maske – CPAP

snorke maske – snorke maskine

Kært barn har mange navne – og CPAP er ingen undtagelse. Masken er uundværlig for mange – men halvdelen af dem der i dag bruger masken mod snorken og søvnapnø, kan faktisk komme væk fra den via en simpel operation på Søernes Privathospital.

  • CPAP er en forkortelse for Continous Positive Airway Pressure (vedvarende overtryk i luftvejene), på engelsk bruger man også udtrykket PAP
  • CPAP er en søvnapnø maskine, som blæser luft og hjælper patienten med vejrtrækning under søvn. Den blæser luft med et lille overtryk (4-20 cm vand) gennem en slange til en maske, som man sætter over næsen eller næse og mund
  • Ved at skabe et lille overtryk i svælget, sørger CPAP masken for at blæse væggene ud til siden, og der bliver bedre plads
  • På den måde undgår man, at der forekommer det sammenfald og blokering under indåndingen, som det ses hos personer med obstruktiv apnø
  • CPAP-apparatet eller “snorke maskinen” skaber således fri luftveje, man kan trække vejret normalt og uden søvnforstyrrelser

Hvad er CPAP?

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure (vedvarende overtryk i luftvejene), på engelsk: PAP og i folkemunde snorke maske eller søvnapnø maskine.

Det er et apparat som blæser luft gennem en slange, til en maske som man sætter over næsen, når man skal sove. Man kan også anvende en maske som dækker både næse og mund, eller en maske som kun dækker næsen. 

CPAP apparatet blæser hele tiden med et lille overtryk, mellem 4 og 20 cm vand. Det konstante overtryk i luftvejene forhindrer, at man suger luftvejene sammen under indåndingen, noget som sker hos en person med obstruktiv søvnapnø og som kan have stor indvirkning på livskvaliteten og forsage en lang række andre sygdomme.

Hvordan bruges CPAP?

Man sover med sin CPAP maske tilkoblet CPAP apparatet, som regel om natten. Det positive tryk i luftvejene spiler luftvejene ganske let op og forhindre sammenfald under indåndingen.  

Under søvn slapper vores muskler af, også i luftvejene. Det medfører for nogle mennesker med trange pladsforhold, at der kan ske et sammenfald og blokering under indåndingen. Det forhindres med CPAP behandlingen.

CPAP apparatet står ved siden af sengen eller ligger i sengeskuffen, og apparatet kan stort set ikke høres. Der kan dog godt være lidt støj fra luftstrømmen i masken. For at undgå udtørring af slimhinderne i næse og svælg har alle CPAP apparater i dag indbygget fugter. Man bør sove med masken hele natten – og du vil opleve en klart bedre nattesøvn og dagligdag, når de begynder at sove med masken.

Hvorfor bruge CPAP?

CPAP bruges af personer med obstruktiv søvnapnø. Ubehandlet obstruktiv søvnapnø betyder gentagne blokeringer af luftvejen under søvn. Blokeringerne ophæves spontant i forbindelse med en delvis opvågning, som medfører en delvis kortvarig øgning i muskelspændingen. De mange opvågninger betyder stærkt forringet søvnkvalitet, træthed og nedsat energi den næste dag.

CPAP behandlingen holder luftvejen åben hos patienten og forhindrer derved blokeringerne. Når man sover med CPAP masken på, får man fri vejrtrækning og normal søvnkvalitet. Som en positiv ”bivirkning” ophører snorken.

Når man har ubehandlet obstruktiv søvnapnø, har man en øget risiko for hjerte-kar sygdomme og diabetes. Når man bruger CPAP behandling vil denne øgede risiko gradvist forsvinde.

Kan der opstå komplikationer i behandlingen?

For mange patienter er behandling mod søvnapnø med CPAP / snorke maske / søvnapnø maskinen heldigvis uden problemer, men nogle har brug for at vende sig til apparatet. Ikke mindst i forhold til det sociale samvær med ens partner. Dog vil havdelen af patientgruppen helt kunne undgå masken, gennem operation.

SøvnFORSTYRRELSER og SØVNBESVÆR

Et problem som synes selvmodsigende er søvnbesvær, men personer med søvnapnø kan som andre mennesker også rammes af akut søvnbesvær og kan naturligvis også udvikle kronisk søvnbesvær.

I begge tilfælde bibeholder man CPAP behandlingen, hvis en søvnapnø operation ikke er mulig. I øvrigt gælder de samme principper som normalt ved kronisk søvnbesvær, hvor man anvender kognitiv adfærdsbehandling og begrænser søvnen.

greatsimple
greatsimple
Articles: 5